Kako bi Vaša mašina za spranje sudova davala maksimalne rezultate kod svakog pranja onda bi bilo vrlo poželjno da primenite nekoliko vrlo jednostavnih saveta za održavanje mašine za pranje sudova.

Suđe nikada nemojte slagati suviše visoko kako ne biste blokirali rotirajuću prskalicu. Ovim će prskalice uvek imati dovoljno prostora da što bolje odrade svoj posao. Takođe, barem jednom nedeljno kod čestog korišćenja mašine proverite i rupice (dizne) na prskalicama i uverite se da nisu začepljene. Ako se u njima nakupilo nečistoća očistite ih čačkalicom.
Posle svake upotrebe mašine očistite ostatke hranu koja je ostala na dnu mašine ili u filterima. Time sprečavate ravoj bakterija u mašini i olakšavate svako sledeće pranje sudova.
Pored ostataka hrane u mašini se zadržavju i masnoća, ostaci deterdženta i kamenac. Operite ih alkoholnim sirćetom ili limunvim sokom. Jednom u nekoliko meseci upalite mašinu da odradi jedan ciklus pranja prazna bez upotrebe deterdženta. Kad voda počne puniti dno mašine, otvorite je i sipajte jednu do dve šoljice alkoholnog sirćeta ili limunovog soka u vodu i pustite da odradi ciklus do kraja.
Svaka mašina za pranje sudova u posudi za usip detrdženta ima oznaku za maksimalanu potrebu količinu detrdženta. Poštujte te jer previše deterdženta može ostaviti mrlje i tragove na čašama.
Kako bi uštedeli na računu za struju možete izbeđi program vrućeg sušenja posuđa. Mašinu za suđe možete isključiti odmah nakon završenog ispiranja i ostaviti posuđe da se suši na vazduhu i time smanjiti potrošnju električne energije.

Pored tehničkod i vizualnog održavanja mašine za sudove neophodno je postarati se i da mašina za pranje sudova ne ugrožava Vaše zdravlje. Prema istraživanjima, Više od 60% mašina za suđe sadrži potencijalno štetne gljivice koje mogu uzrokovati probleme s disajnim putevima i kožne infekcije.
Soda bikarbona i alkoholno sirće mogu Vase rešite brige oko gljivica. Jednom mesečno izvaditi sve delove mašine koji nisu fiksno pričvršćeni. Sve ih dobro oprati toplom vodom, obrišite i ostavite da se dobro osuše na vazduhu. Nakon toga izmešajte pola šoljice alkoholnog sirćeta sa dve šoljicama tople vode. Sa nastalom pastom izribajte unutrašnjost cele mašine koliko možete da dohvatite, a naročito obratite pažnju na vrata.

Za kraj uzmite staklenu posudu punu sirćeta, stavite je na najvišu policu u mašini i uključite mašinu mašinu da uradi jedan ciklus pranja prazna. Kad završi ovaj ciklus pranja, jednu šoljicu punu sode bikarbone stavite na dno Vaše mašine za pranje sudova i opet uključite jedan ciklus pranja.

Pre nego sledeći put upotrebite mašinu za pranje sudova još jednom pokrenuti praznu mašinu za pranje posuđa koristeći uobičajenu tabletu ili prašak za pranje.

Sa ovako usvojenom praksom održavanja mašine za pranje posuđa uvek ćete biti sigurni da će Vaša mašina pokazivati maksimum svoje učinkovitosti.