ODRŽAVANJE ŠPORETA SA PLOČOM

Čišćenje šporeta sa ravnom pločom može biti veliki problem, pogotovo ako Vam se dogodo da jelo iskipi i nastano tvrdokorne mrlje.

Brisanje ravne ploče

Kao I za većinu stvari u kući idealan sastojak za pravljenje kućnih sredstava za čišćenje je soda bikarbona, a biće vam potrebni i deterdžent za suđe, činija, topla voda, meka pamučna krpa.

Sipajte tplu vodu u činiju i dodajte vrlo malo detrženta za sudove bez abraziva. Napravite bogatu sapunicu i u nju potpite krpu.

Sodu bikarbonu ravnomerno pospite po šporetu. Natopljenu krpu izvadite iz sapunice i blago je iscedite, tako da ostane vlažna, ali da se ne cedi voda iz nje previše. Natopljenu krpu  stavite preko ploče posute sodom bikarbonom. Ostavite tako 15 minuta da se natapa, a nakon toga krpom koja je natapala fleku sa sodom bikarbonom oribajte ranu ploču šporeta.

Nakon toga ostatke sode bikarbone i prljavštine uklonite vlažnim kuhinjski sunđerom vodeći računa da ne koristite hrapavu stranu sunđera već onu glatku.
Ako slučajno imate šporet sa komandama osetljivim na dodir, izbegavajte područje oko senzora za dodir tokom čišćena kako se senzori ne bi oštetili.

Drugi bitan deo šporeta je svakako rerna i  njeno  čišćenje često predstavljalo pravu noćnu moru. Pogotovo je problematično čišćenje rerne pomoću jakih hemikalija koje imaju neprijatan miris koji teško izlazi iz rerne nakon čišćenja. Dodatno sve komplikuju tvrdokorne mrlje I ostaci hrane. Kako bi sebi olakšali čišćenje rerne probajte  jednostavan prirodan recept za kućno sredstvo za održavanje rerne.

Za čišćenje rerne pripremite: sodu bikarbonu, vodu, krpu, bočicu za sprej, alkoholno sirće ili sok od sveže isceđenog limuna.

Najpre iz rerne izvadite sve rešetke i tepsije. Nakon toga spremite pastu za čišćenje, tako što ćete u posudi promešati pola šolje sode bikarbone sa 3 kašike vode. Ovom pastom ravnomerno istrljajte rernu, ali izbegavajući otvorene grejače, poput grill grejača rerne na gornjoj strani rerne. Ostavite nanesenu sodu bikarbonu da prenoći.

Nakon 12 sati, menkom pamučnom krpom obrišite osušenu sodu bikarbonu.

U bocu sa raspršivačem sipajte alkoholno sirće ili sok od limuna i poprskajte po rerni opet izbegavajući otovrene grelače I rešetku ventilatora na zadnjoj strani rerne. Kada se sjedini sa preostalom sodom, sirče ili sok od limuna je napraviti penu. Makom krpom obrišite penu i ponavljajte postupak sve dok još ima ostataka sode bikarbone u rerni. Stavite još vode, sirćeta ili limunovog soka na maku krpu i trljajte dok vaša rerna ne zablista. Ovako natopljenom krpom možete očistiti i delove rerne koje niste smeli da prskate poput rešetke ventilatora.

Tokom čišćenja obavezno koristitie zaštitne rukavice kako vam soda bikarbona I sirćetna odnosno limunska kiselina ne bi nagrizla kožu na rukama.